Tuesday 27 October 2015

MUTTON BIRYANI RECIPE IN URDU & English

Mutton Biryani Recipe in Urdu is really healthy recipe as traditional cooking recipes. It is very easy to prepare and gives you unique taste





اجزاء:
مٹن ----- ایک کلو
نمک -----ڈیڑھ کھانے کا چمچ
کوکنگ آئل ----- ایک تہائی کپ
چاول ---- آدھا کلو
لہسن ---- ڈیڑھ کھانے کا چمچ
ادرک ----- ڈیڑھ کھانے کا چمج
پیاز ------ چار عدد
دہی ----- تین کپ
پسی لال مرچ ------ تین کھانے کے چمج
گرم مصالحہ ------ دو کھانے کے چمچ
ٹماٹر ------ ایک عدد
لیموں ----- دو عدد
زیرہ ------ ڈیڑھ کھانے کا چمچ
دھنیا ----- ڈیڑھ کھانے کا چمچ
کیوڑہ ------ ایک چوتھائی کپ
آلو ------ تین عدد
پیلا رنگ ------ ایک تہائی چائے کا چمچ


ترکیب:
گرم تیل میں پیاز٬ ادرک اور لہسن فرائی کرلیں-
اب اس میں مٹن٬ لال مرچ اور ہلدی شامل کر کے تیز آنچ پر 10 منٹ کے لیے فرائی کریں-
اس کے بعد 2 لیٹر پانی اور نمک ڈال کر ہلکی آنچ پر اتنی دیر پکائیں کہ گوشت اچھی طرح گل جائے-
پھر اس میں زیرہ٬ دھنیا اور دہی شامل کر کے تیز آنچ پر پکائیں٬ اتنا کہ پانی خشک ہوجائے-
آلوؤں کو الگ سے تھوڑا ابالیں اور زردے کا رنگ ڈال کر قورمے میں شامل کریں-
پسا گرم مصالحہ٬ ٹماٹر٬ لیموں اور کیوڑہ ڈال کر چولہا بند کردیں-
بھیگے چاولوں کو نمک ملے ابلے پانی میں ابالیں اور نتھار کر چاول٬ قورمے میں شامل کرلیں-
اوپر سے زردے کا رنگ ڈال کر تیز آنچ پر رکھیں-
بھاپ بننے پر ہلکی آنچ پر 15 منٹ کے لیے دم پر چھوڑ دیں-
تیار ہونے پر گرم گرم سرو کریں-

Ingredients:

A kilogram -----Mutton

Half tablespoon -----  salt

One-third cup ----- cooking oil

Pound /half KG  ---- rice

½ tablespoon ----garlic

1½ tablespoon ---- Ginger

Four ---- onions

Three cups ---- yogurt

3 tablespoon ---- Ground red pepper

Two tablespoons ---- hot spices (garam 
masala)

One ---- tomato

Two pieces ---- lemon

½ tablespoon ---- cumin

Half tablespoon ---- coriander

A quarter cup ---- kewra

Three medium size ---- potatoes

One-third teaspoon ---- yellow food color







Directions:


Quorma:
Golden Fry ginger, garlic and onion in heated oil.

Now add mutton, red chili and turmeric cook for 10 min on high flame.

Add 2 ltrs of water and salt and cook until cooked thoroughly on low heat.

Then add cumin, coriander and yogurt cook on high flame until water is dried.

Boil potato separately and add yellow color and add it to meat mix.

Add hot spices (garam masala) tomato, lemon and kewra and turn off flame.

Boil rice in salted water drain water when cooked 1/3rd.

Add rice to meat mix (quorma) in layers as below mentioned.
·                     Rice
·                     Meat mix (quorma)
·                     Remaining rice

Add yellow food color mixed in milk cook on high flame.

When starts steaming cover it for 15 mins and cook on low flame.

When done garnish and serve hot.

No comments:

Post a Comment